energo-plus

На муралі “Запоріжсталі” вшанували пам'ять предка родичів директора НВП “ЕНЕРГО-ПЛЮС” Євгена Корфа

Цей арт-об'єкт з'явився в рамках проєкту "Кожен із нас – герой. Кожен – частина новітньої історії". Автор портретів – український мураліст Саша Корбан.

Зображені на муралі особистості – представники культури, архітектури, науки та спорту. Вони вивчали Запорізький край, розвивали його, боролися за освіту українською мовою та прославляли Запоріжжя на спортивному Олімпі.

Зокрема, серед зображених на муралі і Микола Корф (1834-1883),  відомий педагог і просвітник, земський діяч, почесний член Женевської Академії наук. Згідно генеалогічних досліджень, Микола Корф є предком директора НВП “ЕНЕРГО-ПЛЮС” Євгена Корфа.

“Надзвичайно приємно, що сьогодні відкривають невідомі сторінки історії нашого краю та відзначають людей, які зробили значний внесок у освітню галузь. Ми маємо знати більше про людей, які не увійшли в підручники з історії, проте безпосередньо змінили її хід та вплинули на розвиток української мови, відкриття українських шкіл та бібліотек”, – прокоментував Євген Корф.

Ім'я Миколи Корфа довгий час залишалося прихованим радянською владою, і лише з 1980-х років його вклад у розвиток освіти став відомим. Все своє життя він присвятив відстоюванню права українських дітей на навчання рідною мовою в початковій школі. Микола Корф відкрив більше сорока початкових шкіл у селах Дніпропетровщини. Його інноваційний підхід до освіти став фундаментом створення
"корфовських тризимок" – сільських школах, де один вчитель надавав уроки одразу у трьох класах, з тримісячним терміном навчання.

Важливим аспектом діяльності Миколи Корфа було заснування перших сільських бібліотек при школах у Запорізькій області, якими користувались і діти, і дорослі селяни.
Також на муралі зображені відомі діячі: Яков Новицький (1847-1925), Володимир Магар (1900-1965), Сергій Василевський (1917-1999), Фелікс Мовчановський (1852-1921), Павло Чижевський (1860-1925), Яков Пунькін (1921-1994), Анатолій Бойко (1960-2010).


 

Фото використане з матеріалу сайту ria-m.tv

+